تنها خدا را خواستن
مومن جزايي جز قرب خدا قبول نميکند. او همه زمين و آسمان و بهشت را گردش ميکند ولي فقط طالب قرب است.
غضّوا ابصارهُم عَمّا حَرَّمَ اللّه عَلَيهم: ديدگانش را از آنچه خداوند حرام نموده است فرو پوشيدند؛ که از صفات متّقين است، مرحله اوّل آن، نگاه نکردن به نامحرم است، مرحله دوم به اين معنا است که اگر با مال حرام يا شبهه ناک برخورد کنند از آن غَضّ بصر کرده و صرف نظر ميکنند. امّا از اين دو بالاتر اين است که اصلاً (به ما سوي الله) نگاه نميکنند که اين مال خصّيصين است.
از دنيا نگو، از خلق نگو ، از خودت هم نگو، از خدا بگو. چند وقت که از تنها از خدا بگويي اگر غير از او چيزي هم وجود داشته باشد از يادت ميرود و غير او را فراموش ميکني.
ما فَقَدَ مَن وَجَدَک و ما الّذي وَجَدَ مَن فَقَدک: آن کسي که تو را يافت ديگر چه چيزي را فاقد است و کسي که تو را فاقد شد ديگر چه چيزي دارد
مبادا گل، شما را از گلکار غافل کند.
طلبه، يعني کسي که مؤدّبانه طالب خداست.
در مسير کمال بايد طالب بود ولي با ادب، نه با زور.
دوجور طلب داريم، يکي به ضرر آدمي است يکي به نفع اوست. طلبي که با صدق و ادب باشد به نفع عبد است و او با آن مثل سلمان طلبه فقه آل محمّد ميشود. اگر طلب توأم با ادب نباشد و شلوغ کند مثل دومي ميشود که طلبکار بود و در را سوزاند و شکست. هرچه ادب و صفاي عبد بهتر، ريزش رحمت از جانب خدا بيشتر.
چند وقت است که خداوند اين معنا را مرحمت کرده است که آياتي که ميگويند: يضلّ من يشاء و يهدي من يشاء، يعني اينکه اگر شما بخواهيد، اين کارها را ميکند. خداوند هدايت ميکند کسي را که خودش را که بخواهد هدايت شود. (ضمير مستتر در يشاء به من راجع است و فاعل يهدي و يرزق، خداوند است.) چون او که همه درها را باز کرده است و سعادت و هدايت و رزق رساندن به عباد را ميخواهد، عمده اين است که شما بخواهيد.
اين که پيامبر(ص) فرمود: يا ليت لم يخلق محمّد: اي کاش محمّد(ص) آفريده نميشد، شايد به اين جهت بوده است که حضرت عطري از خود استشمام کرده و نميخواستند که در کنار جمال و حسن خداي تعالي جمال ديگري باشد. ميفرموده است: حيف است که در کنار حسن و نور خودت، کس ديگري را آفريده باشي.
شيفته ي وجود حق ، حاج آقا دولابي مي فرمايند :
در دنيا اگر خودت را مهمان حساب كني و حق تعالي را ميزبان ، همه غصه ها مي رود . چون هزار غصه به دل ميزبان است كه دل ميهمان از يكي از آنها خبر ندارد . هزار غم به دل صاحبخانه است كه يكي به دل مهمان راه ندارد . در زندگي خودت را ميهمان خدا بدان تا راحت شوي . اگر در ميهماني يك شب بلايي به تو رسيد شلوغ نكن و آبروي صاحبخانه را حفظ كن .