هوشياري در برابر شايعات انتخاباتي
این روزها بازار انتخابات حسابی داغ شده است و افراد و گروههای سیاسی با عرضه خویش و نامزدها و برنامههایشان در تلاشند تا با یاریرسانی به مردم، امکان انتخاب صحیح را فراهم آورده و بر رونق و شور انتخابات بیفزایند.
لازمه تحقق چنین وضعیتی، پایبندی به اصول اخلاقی است که باید در چارچوب انتخابات رعایت شود؛ اما متأسفانه در این مقطع برخی افراد و گروهها حیات سیاسی خود را مبتنی بر دروغپراکنی و تخریب رقیب خود قرار داده و از این طریق تلاش میکنند تا پیروز انتخابات شوند.
*هرچند برخورد با بخشی از این تخلفات انتخاباتی برعهده مراجع قضایی و نظارتی است، اما آنچه بیش از هر چیز تأثیرگذار است، هوشیاری مردمی است که تعیینکننده اصلی انتخابات هستند.
*یکی از موانع اصلی در مسیر انتخاب صحیح و عقلایی، گرم کردن بازار شایعات و دروغپراکنی با هدف تخریب رقیب است که متأسفانه در طول ادوار انتخابات شاهد تکرار آن بودهایم. این اقدام که میتوان از آن به منزله دزدی رأی از سبد رقیب یاد کرد، گاه آنچنان تأثیرگذار بوده است که موجب جابهجایی رأی شده و نتیجه انتخابات را در آنجا که رأیها نزدیک است، تغییر داده است.
*در انتخابات آتی یکی از عوامل تأثیرگذار در شایعهپراکنی، ابزارهای نوین اطلاعرسانی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی هستند که در ادوار گذشته انتخابات تا این حد در جامعه رواج نداشت و امروزه به یکی از منابع اصلی خبرپراکنی در افکار عمومی بدل شدهاند و متأسفانه هیچ نظارت و قانون مشخصی نیز برای ساماندهی آنها وجود ندارد.
گروهها و شبکههای نامشخص و بیهویتی که گردانندگان آن معلوم نبوده و از ظرفیت بالایی برای گسترش اخبار برخوردارند و این روزها در عرصه انتخابات در حال جولان هستند.
*مهمترین اقدام برای رویارویی با این آسیب، هوشیار بودن و اعتماد نکردن به هر رسانهای است.
در حقیقت، تنها باید به رسانههای معتبر دل سپرد و با بیتوجهی به منابع غیرمعتبر، از نقشآفرینی آنان در عرصه انتخابات کاست و اجازه نداد تا شایعهپراکنان صحنهگردان انتخابات شوند.