فروتنی
امام رضا علیه السلام می فرماید :« التَواضُعً أَن تُعطِیَ النَّاسَمَا تُحِبُّ أَن تُعطَاهُ»
تواضع در برابر مردم آن است که آن چه دوست داری دیگران به تو بدهند تو به دیگران ببخشی.
شرح: یکی از آداب معنوی و اخلاقی تواضع و فروتنی است که نشانه کمال انسان است زیرا هرچه فرد کامل تر باشد تواضع و خاکساری اش افزون تر خواهد ود. بیشتر کسانی که تکبّر می ورزند به خاطر کمبود ها و ضعف هایی است که می خواهند با خودنمایی بر آن سر پوشنهند.
تواضع گاهی در برابر خداست که در عبادت تجلّیپیدا می کند ،حالت سجده ، رکوع ، سحر خیزی برای عبادت بهترین حالات تواضع در برابر خداست و گاهی در برابر مردم است مانند سلام کردن بردیگران ، پاسخ دادن به خواسته ها و نیاز ها ، هم نشینی با مردم عادی و فقرا ، هدیه ها و بخشش هاو …
امام هشتم علیه السلام می فرماید: تواضع و فروتنی در برابر مردم این است که آن چه دوست داری دیگران به تو بدهند به دیگران ببخشی .انسان دوست دارد اگردیگران می خواهند چیزی به او بدهند زاید بر زندگی ، دور ریختنی ،فاسد نباشد بلکه دوستت داشتنی ، زیبا ، ارزشمند و قابل استفاده باشد .بنابراین خود انسان نیز اگر می خواهد به دیگری چیزی بدهد شایسته است همین ویژگی ها را دارا باشد.
لازم به یاد آوری است که تواضع و بخشش بیش از حد ،هر دو آفات مخصوص به خود دارند. تواضع تاحدی خوب است که برای رضای خدا باشد و به ذلت و خواری شخص نینجامد . همچنین مورد سوء استفاده متکبران واقع نشود و بخشش نیز تا حدی خوب است که انسان در زندگی حتاج دیگران نشود.
منبع :کتاب نشانی بهشت ،نوشته حسین علوی مهر ،ص 78