میتوان صبر در برابر مشکلات را از امام جواد آموخت
امروزه عدم تحمل پذیری ما انسانها به قدری زیاد شده است که عادت پیدا کردهایم بسیاری از مسائل را با سرعت بیشتر و راحتتر و بدون کمترین زحمت و تحمل بدست آوریم و این مسأله متاسفانه در زندگی زناشویی بعضی از زوجین به ویژه زوجین جوان نیز دیده میشود. زن و شوهری که تا اتفاق کوچکی میافتد، به سرعت بحثشان گل میکند و نُقل هر جروبحثشان، متهم کردن خانواده طرف مقابل است؛ جملات تکراری و کلیشهای مانند اینکه “چرا مامانت اینا دیشب، اون جوری رفتار کردند.” یا “بابا و مامانت زندگیمون رو خراب کردند.” و …
متاسفانه در میان اینگونه زوجین کم تحمل و حساس، کسانی هستند که به نوعی با خانواده همسرشان مشکلات عدیدهای دارند و حسابی از همدیگر دل چرکینند؛ به ویژه که برخی از این زوجها، این قضیه را یک جور افتخار میدانند که مثلا با خانواده همسرشان قطع رابطه کردهاند.
در حالیکه قطع رابطه آن هم با خانواده همسر، نه تنها مشکلات را به صورت اساسی از بین نمیبرد بلکه مانند آتش زیر خاکستر است که هر آن احتمال آتش گرفتن دوباره آن وجود دارد.
خدای متعال در سوره بقره، آیه۱۵۳ به یکی از شاه کلیدهای موفقیت در زندگی امروزه اشاره دارد: «استعِینُوا بِالصَّبرِ وَ الصَّلوةِ إنَّ اللهَ مَعَ الصَّابِرین»[بقره/۱۵۳] این آیه شریفه، گویای این مطلب است که انسان در هیچ حال از صبر و بردباری بی نیاز نیست، بلکه اگر انسان از همه مشکلات و ناملایمات زندگی هم خلاص شود، بازهم در برخورد با نعمتها و موهبتهای الهی(به جهت اینکه دچار غرور و انحراف نشود)، نیازمند استعانت به این صفت الهی است و این در حالی امکان دارد که انسان آمادگی خود را در مواجهه با این موضوع ارتقاء داده باشد، در غیر اینصورت این موضوع برای فرد بسیار سخت و مشکل به نظر میرسد.
صبر و شکیبایی در برابر سختیهای زندگی، احیانا بداخلاقیهای همسر یا بدرفتاریهای فرزند و یا هر آنچه که موجب ناملایمات در زندگی میگردد، باعث میشود که فرد در برابر آنان بهتر و راحتتر برخورد و فشار کمتری را احساس کند و در نتیجه با آرامش بیشتر و بهتری در برخورد با مشکلات و اطرافیانش داشته باشد.
صبر و شکیبایی از جمله ویژگیهای اخلاقی است که همواره مورد تاکید بزرگان دین و اخلاق؛ مانند انبیاء، امامان و انسانهای بزرگ بوده و هست. از این رو میتوان با مطالعه سیره این بزرگان، نور این صفت الهی را در خود روشن کرد و در زندگی روزمره نیز بکار برد. به عنوان نمونه؛
جالب است در سیره و زندگی امام جواد(علیهالسلام) میبینیم؛ به رغم اینکه مأمون عباسی با اجبار، در سن ۹سالگی امام، دخترش را به عقد وی در آورد و در سن۲۰ سالگی با او ازدواج کرد[۱]، در حالی که پدر خانمش؛ مأمون، دشمن شماره یک و قاتل پدر بزرگوارش؛ امام رضا(علیهالسلام) بود، هیچ گاه حضرت در برابر مأمون(علیهاللّعنة) و دخترش(ام الفضل، همسر حضرت) که دشمن وی و پدرانش بود، بدرفتاری یا رفتار خلاف نزاکت و ادب از خود نشان نداد و با همه این مشکلات، همواره صبر و بردباری به خرج میداد و سرانجام نتیجه این صبر و بردباری موجب شد که مردم آن عصر روز به روز شیفته کلام، شخصیت و رفتار آن حضرت شوند و نور ولایت را در او مشاهده کنند و مأمون عباسی که همواره بدنبال خاموش کردن مشعل نورانی اهل بیت بود، در این راه ناکام بماند.
امام علی(علیهالسلام) در این باره نیز فرموده است: «صبر در برابر رنج، سرانجامش دست یافتن به فرصت و پیروزی است.»[۲]
در آخر به عنوان پیشنهاد، جهت ارتقاء و افزایش صبر در زندگی میتوان به این لینک مراجعه کنید.
پینوشت:
[۱]. همشهری آیه، شماره ۳، تیر ۱۳۹۱
[۲]. غررالحکم، ح۱۳۳۴