نامها و القاب حضرت
نامها و القاب حضرت
در روايات نامها و لقبهاى متعدد براى آن حضرت ذكر شده است كه هر یک به بعدى از ابعاد عظيم وجودى آن حضرت اشاره دارد كه از اين طريق گوشههاى از شخصیت بزرگ او را براى ما ترسيم مىنمايد. از امتيازات ويژه كه تنها اولياى الهى از آن بهرمند بوده است اينكه: نامگذارى حضرت فاطمه به دستور خداوند صورت گرفته است. از امام باقر(ع) روايت شده است كه: چون حضرت زهرا(س) ديده به جهان گشود، خداوند به يكى از فرشتگان دستور داد به زمين فرود آمده اسم مبارك فاطمه، را بر زبان رسول خدا(ص) جارى سازد، بدين ترتيب رسول خدا(ص) نام او را فاطمه نهاد.
الف: فاطمه:
از نامهاى مشهور حضرت، اسم مبارك فاطمه(س) مىباشد كه روايات رسيده از رسول خدا(ص) و اهلبیت آن حضرت، به معنى و رمز گزينش اين نام براى حضرت اشاره شده است. ابن عباس از رسول خدا(ص) روايت نموده است كه فرمود: او بدان جهت فاطمه(س) ناميده شد كه خداوند دوستان و پيروان او را از آتش جهنم بازداشته است. امام رضا (ع) از پدران و آنان از رسول خدا(ص) روايت نمودهاند كه حضرت به فاطمه(س) فرمود:اى فاطمه! مىدانى چرا به اين نام خوانده شدى؟ على(ع) عرض نمود: یا رسول الله! علت آن چيست؟ فرمود: بدين جهت كه خداوند او و پيروان و دوستانش را از آتش جهنم بازداشته است.
ب: زهرا:
از جمله نامهاى مبارك آن حضرت زهرا مىباشد، از امام صادق(ع)است كه فرمود: حضرت فاطمه(س) در پيشگاه خداوند داراى نه نام مىباشد: فاطمه، صديقه، مباركه، طاهره، زكيه، راضيه، مرضيه، زهرا، محدّثه. از امام حسن عسكرى(ع) روايت شده كه فرمود: او را بدان جهت زهرا میگفتند که در روز سه بار چهرهاش براى اميرالمؤمنين میدرخشید، صبحگاهان چون خورشيد، و در نيمه روز چون ماه تابان و در شامگاهان همانند ستاره تابناك تلألؤ نموده و مىدرخشيد.
ج: بتول:
از نامهاى ديگر آن حضرت كه در روايات آمده است بتول، مىباشد از رسول خدا(ص) روايت است كه فرمود: او به اين جهت بتول ناميده شد كه هيچگاه خون حيض و نفاس نمىديد و بر خلاف زنان ديگر به عادت ماهيانه مبتلا نمىشد. اين اثير گويد: فاطمه را به اين نام خواندند زيرا او از ميان زنان هم عصر خويش جدا بود و هيچكس از نظر فضل و كمال و ديانت و حسب به پاى او نمىرسيدند و نيز گفته شده او را بدين خاطر بتول مىگفتند كه او خود را از دنيا بريده و به خدا پيوسته بود.
د: محدثه:
از امام صادق(ع) روايت شده است كه فرمود: فاطمه(س)را بدان جهت محدثه میگفتند كه فرشتگان الهى بر او فرود مىآمدند و آن گونه كه مريم دختر عمران را صدا مىنمودند، او را مورد خطاب قرار داده مىگفتند: اى فاطمه به درستی كه خداوند تو را برگزيد و پاکیزهات ساخت و از ميان زنان جهان تو را اختيار نمود؛ اى فاطمه براى پروردگارت قنوت نما؛ فاطمه(س) نيز با آنان گفتگو مىنمود. برخى از كينههاى آن حضرت عبارتند از: ام الحسن، ام الحسين، ام المُحسَّن، ام الائمه، ام ابيها، علامه اردبیلى گويد: رسول خدا(ص) به جهت تعظيم و بزرگداشت آن حضرت او را ام ابيها خطاب مىنمودند.