25 ذي القعده
1ـ روز دَحوالارض
2ـ حركت رسول گرامي اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم ) از مدينه به قصد حجة الوداع
3ـ حركت امام رضا (علیه السلام) از مدينه به سمت مرو
1ـ روز دحوالارض
روز بيست و پنجم ذيقعده روز دحوالارض است؛ يعني روزي كه خداوند متعال، زمين را در حالي كه آب ها كل كره زمين را احاطه كرده بود، از زير خانة كعبه گستراند.
خاتم المحدثين، شيخ عباس قمي در ذيل اعمال اين روز مينويسد: «روز دحوالارض يكي از چهار روزي است كه روزهاش بسيار سفارش شده و اين روزي است كه رحمت خدا در زمين منتشر گرديده و براي عبادت و ذكر خدا در اين روز اجر و پاداش به سزايي است».
2ـ حركت رسول گرامي اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم ) از مدينه به قصد حجة الوداع
در ماه ذيقعدة سال دهم هـ .ق. از طرف رسول گرامي اسـلام (صلی الله علیه وآله وسلم ) به
اهالي مدينه و قبيله هاي اطراف اعلام شد كه امسال، آن حضرت قصد زيارت خانة خدا و برپايي مراسم حج دارد؛ لذا تعداد زيادي از مسلمانان كه بالغ بر 120 هزار نفر بود به همراه آن حضرت در بيست و پنجم ذيقعده سال دهم هـ .ق. از مدينه عازم مكه شدند.
از آن جا كه حج آن سال آخرين حج پيامبر اكرم (صلی الله علیه وآله وسلم ) بود به حجةالوداع مشهور گرديد كه پس از پايان مراسم،هنگام بازگشت به مدينه در مكاني به نام غدير خم رسول گرامي خدا (صلی الله علیه وآله وسلم ) به فرمان الهي، مولاي متقيان را به عنوان جانشين خويش منصوب گرداند و همگان با آن حضرت بيعت نمودند.
3ـ حركت امام رضا (علیه السلام) از مدينه به مرو
در بيست و پنجم ذيقعدة سال 200 هـ .ق. حضرت امام رضا (علیه السلام) در اثر اجبارها و تهديدات مأمون عباسي از مدينه به مرو حركت كرد.
مأمون عباسي پس از پيروزي بر برادرش امين و استيلاي كامل بر كشورهاي اسلامي، تصميم گرفت تا امام رضا (علیه السلام) را از مدينه به مرو كه مركز حكومتش بود، منتقل كند و با آن حضرت به ظاهر طرح دوستي بريزد و ايشان را به ولايت عهدي خويش منصوب كند تا علاوه بر جلب توجه و حمايت علويان، امام رضا (علیه السلام) را نيز به طور كامل زیر نظر بگيرد.
آوردن امام از مدينه به مرو، در ظاهر به صورت دعوت بود؛ اما ماهيت واقعي آن جز ايجاد محدوديت هر چه بيش تر براي امام چيز ديگري نبود؛ لذا امام براي تفهيم ماهيت اين دعوت، هيچ يك از اعضاي خاندان خويش را همراه خود نبرد تا از اين طريق به مسلمانان بفهماند که اين سفر،
نوعي تبعيد است نه مـورد رضـايت ایشـان. خلاصـه امـام در دهـم شـوال
سال 201 هـ .ق. وارد مرو شد.